Lees hieronder een aantal interviews met of blogs van de sprekers van de Masterclassreeks Netwerkleiderschap en een aantal interessante artikelen en een whitepaper over netwerken en netwerkleiderschap.

Rosi Dhaenens: Hard werken aan netwerken

In de huidige maatschappij struikel je bijna over de netwerkverbanden en samenwerkingsvormen tussen veel verschillende partijen. Toch zijn er maar weinig mensen die weten hoe je zo’n verband duurzaam vorm kunt geven. Een beetje kennis is dan ook geen overbodige luxe. Klinisch psycholoog en bedrijfskundige Rosi Dhaenens heeft die kennis, en deelt er graag van uit.

Lees meer over organiseren in en met netwerken

   
Wilfrid Opheij: Aan netwerken valt heel wat te organiseren

Aan het samenwerken in allianties, partnerships en netwerken valt veel te organiseren, en dat moet ook wel, want netwerkachtige samenwerkings-verbanden zijn steeds meer in opkomst. Netwerken organiseren zich rondom complexe vraagstukken die niet meer door één partij kunnen worden beantwoord. Maar die samenwerking lukt alleen als wordt voldaan aan bepaalde voorwaarden voor samenwerking, zegt organisatieadviseur Wilfrid Opheij.

Lees meer over de vijf condities en vier rollen voor goed netwerkleiderschap

   
Menno Lanting: Er is veel arbeidsvreugde uitgemept

Netwerkleiderschap gaat niet zozeer om het invoeren van iets nieuws, maar om het versterken van wat er al is. Dat betoogt Menno Lanting, specialist op het gebied van innovatie, leiderschap en technologie.

Lees meer

   
Annemieke Roobeek: Vergroot innovatiekracht in een ecosysteem

Organisaties moeten meer samenwerken met andere partijen, in innovatieve ecosystemen. Dat bepleit wetenschapper, commissaris en adviseur Annemieke Roobeek. Want 'netwerkend werken' zorgt voor meer innovatie, meer toegevoegde waarde en meer plezier in het werk.

Lees meer

   
Rosi Dhaenens: Onderstroom, of de onderste stroom boven?

Heeft u een meer dan gemiddeld interesse in het fenomeen ‘groep’ of ‘team’ ? Dan kent u het concept ‘onderstroom’. De onderstroom als metafoor* voor het geheel aan krachten en dynamieken dat bewust en onbewust het functioneren van de groep beïnvloedt. Het is inmiddels aardig trendy om die op tafel te willen krijgen: “De onderste stroom boven!”.  

Lees meer

 
Netwerken regelen zich niet vanzelf

Netwerkleiderschap, netwerkorganisaties, werken in netwerken, het zijn begrippen die steeds meer gemeengoed worden. Waar organisaties vroeger nog wel eens individueel succes boekten, is dat nu steeds moeilijker geworden. Een interview met Nikki Willems, Renee Linck en Edwin Kaats, die een boek schreven over het belang van organiseren in netwerken.

Lees meer

   
Whitepaper: met de opgave verbonden

Veel actuele maatschappelijke vraagstukken vragen van ons dat wij de krachten bundelen. Dat daagt ons uit om ons met elkaar te verbinden rondom opgaven die wij delen met andere mensen en organisaties. Hierdoor denken wij niet alleen na over hoe met elkaar tot goede samenwerking te komen, maar ook hoe die samenwerking van maatschappelijk nut kan zijn. En wat zijn de juiste voorwaarden voor die samenwerking?

Deze whitepaper van Manon de Caluwé en Edwin Kaats geeft organisaties handvatten en een handelingsperspectief voor het samenwerken aan maatschappelijke opgaven.

Download whitepaper

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.